All in Attitude!

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив.

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив.

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив.

Историческо събитие за родното плуване ще се случи в разгара на лятото. В момента тече организацията за провеждането на първото, историческо преплуване на акваторията на най-големият български залив, а именно Бургаският.

В официалната статистика на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито реализиран успешен такъв.

Самото преплуване, ще бъде извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN ( Европейската плувна лига ). Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания , да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. И тъй като до този момент е нямало официална информация за точните географски граници на Бургаския залив, от организаторите са изпратили писмо с искане за предоставяне на информация до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК). След като въпросът е разгледан от експертен съвет, е изпратено официално писмо, в което за първи път в историята се определят точните географски граници на Бургаския залив. Любопитното е, че тази информация, дори ще влезе в учебниците по география.

В писмото се посочва че, северният край на Бургаския залив е нос Емине ( най-източната точка на Република България ) а южният край на Бургаския залив е нос Маслен Нос, който се намира на юг от гр. Созопол. Разстоянието между двете крайни точки е 44 702 метра, което представлява разстоянието по права линия. Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море. Постигнатото време за преодоляването на дистанцията, ще бъде вписано в протокола като първо официално постижение за преплуването на Бургаския залив.
Tsanko Tsankov записва името си в историята, като печели златен медал в кралската дисциплина 100 м св.стил (52.39) през 2018 г., с което се превръща в най-възрастният притежател на титлата, от основаването на българското състезателно плуване.
Община Бургас ще бъде съорганизатор и спонсор на събитието заедно с Национален Спортен Клуб Олимп. Самото мероприятие ще бъде проведено във формат, при който в последствие и други елитни състезатели да могат да се опитват да подобряват това постижение и постигнатото време.
#NskOlimp, #Speedo, #SportDepot, #CityBuildStudio, #Lipton
All in Attitude!