All in Attitude!

Оборудването, което всеки сериозен плувец трябва да има в раницата си за басейна

Оборудването, което всеки сериозен плувец трябва да има в раницата си за басейна

Въпреки че за състезателното плуване изглежда, че всичко, което е нужно, е един бански и чифт очила, ако погледнете към ръба на басейна по време на тренировка, бързо ще видите нещо съвсем различно.Краят на басейна  е осеян с мрежести чувалчета, които са препълнени от оборудване - бутилки с вода, плавници, резервни очила, понякога дори протеинови закуски.

Независимо дали търсите подарък за човека, чийто живот е плуване или пазарувате за себе си, ето 6 основни атрибута от плувната екипировка, които трябва да сложите в раницата си:

Шнорхел

Ако сте гледали тренировка по плуване с шнорхел, вероятно сте забелязали, как плувците се движат без да разпръскват вода, а единственият признак за смущение във водната среда, са ярко оцветените шнорхели, които безшумно прорязват повърхността. Въпреки че е патентован през 1994 г., предният шнорхел наскоро доби популярността си на изключително полезен и необходим аксесоар за сериозните плувци. Така днес е трудно да не открием такъв в колекцията от плувни принадлежности на спортиста. Специалистите смятат, че шнорхела е особено полезен за развиване на по-балансирано и ефективно придвижване във водата. Защо това има значение? Тъй като поддържането на баланс между нивото на лакътя и рамото, е трудна за усвояване техника, то лесен начин да се преборите с това, както и с мъчителното двустранно дишане по време на тренировка, е да прикрепите към лицето си шнорхела.

Шнорхелът на плувеца може да се използва за подобряване на почти всичко, за което се сетите  – от развиване на по-добър баланс, до подобряване и засилване на работа с краката, така също и за усъвършенстване на правилна позиция на тялото и главата.

Шнорхелите Speedo са универсални и ще ви помогнат да станете по-добър плувец.

Плувна дъска

https://www.pluvane.com/c/aksesoari-za-pluvane/pluvna-daska/

Първият и любим предмет на малчуганите, тръгнали да усвояват и овладяват водния спорт, е само и единствено плувната дъска. Защо е така? Защото тя е първият инструмент, помогнал им в прохождането във водата. Но има и друга причина.Прекарването на повече време с вашата плувна дъска  ще ви помогне да изградите по-голяма сила като цяло. Това е така, защото краката имат най-големите мускули в човешкото тяло и в резултат на това изразходват много кислород. Добрата форма на краката не може да се постигне с тренировки на сухо.  

Въпреки че мощната работа с краката може да не ви даде директно допълнително метрично придвижване, по-добрата им форма ще ви помогне да поддържате по-добра позиция на тялото и  да извършвате по-мощни движения напред.

Тренировъчен дневник

Всеки атлет с големи цели проследява и оценява тренировките си. Дневникът за обучение основно ви помага да разберете какво работи и какво не, и колко бързо или колко бавно постигате крайната цел, т.е. напредъка си.

Кралицата на свободния стил Кейти Ледецки използва дневник, в който води малък списък с благодарности и оценява тренировките си.Рекордьорът на 50 метра  свободен стил и двукратен  олимпийски златен медалист Кейлъб Дресел използва дневника си за да разкаже подробно как се чувства във водата, като често изскача навън по средата на тренировката, за да си запише поредната мисъл или идея.

Не е достатъчно просто да напишете тренировките си! Използвайте вашия дневник като платформа, чрез която да се насочите към нещата в плуването, за които знаете, че ще доведат до най-големи подобрения. Оценявайте тренировките си – това ще ви накара  да бъдете честни спрямо усилията си по време на тренировка. Проследете колко метра плувате с темпото, което целите. Или вижте колко сутрешни тренировки правите за определен период от време.

Каквото и да има значение за вас, каквото и да е то, което ще ви отведе до мястото, където искате да стигнете, дневникът е инструментът, който ще ви помогне да останете последователни и отговорни към целите си.

Плавници - любимото оборудване на плувците

https://www.pluvane.com/c/aksesoari-za-pluvane/plavnitsi/

Използването на чифт плавници ще допринесе с  няколко  неща, които ще ви направят по-добър плувец: те ще ви помогнат да развиете повече гъвкавост и по-голям обхват на движението в глезените и стъпалата. Могат да ви помогнат да увеличите чувствителността си към плуване със състезателно темпо, т.е. по-бързо и може да ви научи как да дишате правилно и да поддържате правилна техника, докато плувате с висока скорост.

Плуването с плавници освен бързо, е и още  много забавно! Когато избираме плавници, обикновено се изкушаваме  да посегнем към тези, които са по-дълги, но по-късите всъщност са по-добри. Защо? Защото, масивните плавници за гмуркане забавят твърде много оборотите на ритане в минута.

Искате бързо ритане, но с достатъчна острота, за да ви дава тласък? Speedo прави страхотен комплект, наречен Biofuse, които са издръжливи и се използват от елитни плувци.

Педълси

https://www.pluvane.com/c/aksesoari-za-pluvane/pedalsi/

“Педълси  и плавници!” Чували ли сте това от треньора? Следват усмивки, аплодисменти!

Някои неща са напълно естествени  в нашия спорт и едно от тях е удоволствието да стигнеш до максимум скорост, докато носиш екипировка, която директно те хвърля  в плуването с хипер-задвижване.

Като опитен плувец сигурно сте ги използвали толкова много пъти, че никога не сте се замисляли за ползата от тях. Но вие знаете какво се случва, когато ги поставите - загребвате по-дълго разстояние и плувате по-бързо.Причината е проста: подобно на използването на плавници за развитие на сила  в долната част на тялото ни, използването на набор педълси, заедно с любимия ни пулбуй, може да даде на горната част на тялото замах, базиран на по-голяма сила. Те създават водоустойчивост, като карат ръцете, раменете и гърба ви да работят по-усилено за подобряване на  скорост, мускулна сила и техника на удара. Стимулират високата позиция на лактите и правилното навлизане на ръцете във водата, което прави техниката на загребване по-ефективна. Това ви спестява енергия, което е от голямо значение за по-дългите плувни дистанции. Освен това те увеличават повърхността на захващане на водата, което от своя страна увеличава съпротивлението, подобрявайки вашата сила и издръжливост.

Пулбуй

https://www.pluvane.com/c/aksesoari-za-pluvane/pulboy/

Пулбуй е също класически предмет от плувното оборудване.

Ползите от тренировката с пулбуй са прости: пставяйки го между бедрата, той ни позволява да се съсредоточим изключително върху работата на раменете и ръцете, развивайки издръжливост и сила в горната част на тялото.

Освен това, елиминирайки долните крайници, които както знаем изразходват много кислород,както и високо вдигнатия таз във водата, вие сте в състояние да се движите по повърхността на басейна със скорост и лекота. Така с пулбуй ще можете да плувате по-продължително време,  с по-малко усилия,  отколкото ако плувате без него.