All in Attitude!

Включването в отбора по плуване на НСК Олимп има за цел да затвърди вашите знания, да усъвършенства вашите умения и да разгърне максималния ви потенциал, според вашите индивидуални възможности. Тренировките по плуване за деца са с различна продължителност и натоварване, която е съобразена с вашето ниво и цели. За да сме сигурни, че ще постигнем основните цели, които сме си поставили, а именно да изградим състезатели на европейско и световно ниво сме разработили съвременен и ефективен тренировъчен план за проекто-състезатели на НСК ОЛИМП, които е заимстван с най-успешните треньори в България, с американската и австралийската система на работа и е съобразен с над 10 годишния опит на треньорския ни състав.

Основни цели

 1. Израстване като успешни личности.
 2. Развиване на способностите за изява.
 3. Прецизно овладяване на всички стилове.
 4. Предпазване от гръбначни изкривявания.
 5. Разгръщане на максималния потенциал, според индивидуалните възможности.
 6. Изграждане на аеробна издръжливост.
 7. Подобряване на качествата – скорост, издръжливост, сила, гъвкавост и други.
 8. Усъвършенстване на елементите – старт, обръщане.
 9. Сплотяване на децата в колектив.
 10. Участия в поне 3 - 4 състезания през годината с главна цел – подобряване на личните си постижения и спечелване на купи и медали.

5 причини защо да запишете детето си в нашия отбор:

 1. С цел конкурентоспособност на високо ниво ние от НСК Олимп се стремим непрестанно да развиваме и усъвършенстваме нашите състезатели в четирите направления на живота:
  • ФИЗИЧЕСКО ИЗМЕРЕНИЕ – включва ежедневни грижи за вашето тяло – физическа тренировка, здравословно хранене, възстановяване и пълноценна почивка.
  • УМСТВЕНО ИЗМЕРЕНИЕ – непрестанно образование, непрекъснато изостряне и развитие на ума.
  • ДУХОВНО ИЗМЕРЕНИЕ – развитие на основните добродетели в човек: човешка обич, уважение, съпричастност, честност, дисциплина, трудолюбие и човешка интелигентност, направлявани от добри мотиви. Това са всички онези качества, които ни правят хора.
  • СОЦИАЛНО/ЕМОЦИОНАЛНО ИЗМЕРЕНИЕ – докато физическото, духовното и умственото измерение са тясно свързани с личността – социално/емоционалното измерение е свързано с принципите на междуличностните отношения като: служене на каузи, слушане и разбиране, комуникация и творческо сътрудничество между хората. Социално и емоционалното измерение на живота вървят заедно, защото нашият емоционален живот е изграден предимно, но не изцяло от взаимоотношенията ни с другите.
 2. Висококвалифициран треньорски състав
 3. Философия и концепция за съвременно и ефективно управление.
 4. Разработен и доказал се план за проекто-състезатели на НСК Олимп.
 5. Професионализъм, отдаденост, отговорност, откровеност, целенасоченост и целеустременост.
 6. Принадлежност към престижен спортен клуб.

Етапи на развитие по възрастови групи на проекто-състезателите на НСК Олимп

Треньорите, които обучават подрастващи плувци следват план с цел да помогнат на спортистите да достигнат най-високото си ниво на успех като възрастни спортисти. Този план включва добре дефинирани етапи на развитие, които ще доведат до тази цел. Подцелите на всеки етап са добре дефинирани по отношение на акцента върху обучението на суша и вода, развитието на умения, психологическото развитие и социалното развитие.
Ние разделяме кариерата на плувците на 4 етапа на развитие:
1. Базово обучение;
2. Основен период на обучение;
3. Прогресивен период на обучение;
4. Период на елитно обучение.

Базово обучение

Периодът на базово обучение обикновено продължава от момента, в който децата започват да спортуват, на възраст между 6 и 8 години, до достигане на десетгодишна възраст. Основният акцент в тяхното обучение по това време е върху изучаването на техниките на четирите състезателни плувни стила, стартовете и обръщанията. За тези млади плувци трябва да се провеждат тренировки за издръжливост и спринт, но това обучение е второстепенно спрямо целта за изучаване на техниките. Упражненията на суша са насочени към подобряване на общата физическа годност, включително развитие на силата и увеличаване на гъвкавостта и мобилността във всички области на тялото. Тренировките са специализирани в един или два стила и не са насочени само към подобряване на издръжливостта. Нито обучението е
специализирано към подобряване на представянето им в спринтови състезания. Вместо това тяхното обучение включва баланс между всички видове спринтове и тренировки за издръжливост, така че да са подготвени да преминат към всяка състезателна дистанция, след като съзреят.

Основен период на обучение

Основният период на обучение обикновено продължава от 10 до 13 години. Усъвършенстването на плувните техники във всичките четири състезателни стила е като основна цел. Все пак се наблегя повече на развитието на издръжливост и бързина. По-специално обемът на обучението увеличава значително, удвоявайки или утроявайки го спрямо предходния период. Спортистите обаче не са насърчавани да се специализират в един стил или в една гама състезателни дистанции, въпреки че техните индивидуални силни страни може да станат по-очевидни на този етап. Тяхното обучение продължава да бъде много общо, включително всички стилове и дистанции. Тренировките на суша продължат да наблягат на развитието на мускулна сила, гъвкавост и мобилност за всички стави и мускулни групи.

Прогресивен период на обучение

Периодът на прогресивно обучение започва за повечето плувци от на тринадесетгодишна възраст и продължава до 14-годишна възраст, а в някои случаи и до 15- годишна възраст. Това е периодът, когато плувците могат да започнат да се специализират по отношение на определени стилове и състезателни дистанции. Тренировките стават по-специализирани с по-голям акцент върху подготовката на спортистите за определени стилове и дистанции. Обемът и интензивността на тренировките се увеличат спрямо предходния период. Обемът обаче остава под планирания за плувците в последните етапи от кариерата им. Обучението на сушата включва по- специализирани упражнения със съпротивление, които наблягат на мощността, както и на силата. Обучението за гъвкавост също е по-специализирано.

Елитен период на обучение

Обучението в този период е от плувната кариера е много специализирано и акцентът е върху подготовката на плувците за най-добрите им дистанции и големи състезания. Това е пиковият период на тренировка както по отношение на обема, така и по отношение на интензивността.

Прием в отбора на НСК Олимп става чрез:

Отбор състезатели във всички басейни: 130 лв. за 12 посещения (10, 33лв. с включен басейн).

За повече информация относно: графици, записване на часове се обърнете към треньора на съответния басейн:

 1. КОМПЛЕКС ВЪЗРАЖДАНЕ – ж. к. Зона – Б5 (виж повече)
  За Контакти: Николай Моллов 0878 249306, Любомир Симеонов 0877474407
 2. СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ОВЕРГАЗ АРЕНА“ – ж. к. МЛАДОСТ 2 (виж повече)
  За Контакти: Милко Илиев 0877479697
 3. ПЛУВЕН КОМПЛЕКС „ДИАНА“ – ж. к. ДИАНАБАД (виж повече)
  За контакти: Петър Иванов– 0883 333 716

Функционални изследвания за състезателите

Модерните устройства Polar са част от подготовката

Кондиционните тренировки извън басейна

Белмекен 2018г

Стартове, обръщания, финали

Правим всичко с отношение - All in Attitude New

Постигаме целите си, като ги определяме,изживяваме и усещаме

Кондиционната тренировка е важна част от цялостната физическа подготовка

Тренировъчен ден на спортен лагер Белмекен 2023 г.