All in Attitude!

Стилове в плуването

Кроул - стил в плуването

Кроул

Кроулът, също така известен като Австралийски кроул, обикновено се смята за най-бързият усъвършенстван плувен стил.

Това е единият от двата стила, при които се извършва завъртане около вертикалната ос на тялото като другият е гърбът.За разлика от гърба, бътерфлая и бруста, кроулът не се контролира от ФИНА (Международната федерация по плуване), а се плува всеобщо при състезания по свободен стил.

Гръб - стил в плуването

Гръб

Гърбът, също понякога наричан гръбен кроул, е един от четирите плувни стила контролирани от Международната федерация по плуване (ФИНА), както и единственият контролиран стил, който се плува на гръб.Той има предимството на лесното дишане, но и недостатъка, че плувецът не вижда накъде се е насочил.

Също така това е единственият състезателен стил, при който се стартира във водата. И кроулът и гърбът са стилове, при които се извършва завъртане около вертикалната ос на тялото.

Бътерфлай - стил в плуването

Бътерфлай

Бътерфлаят (делфинът) е стил, който се плува на гърди като двете ръце се движат едновременно.

Движението на краката при бътерфлай се развива отделно и е известно като „делфиново движение”.

Докато другите стилове като бруст, кроул или гръб могат да се плуват по-лесно дори и от начинаещи плувци, бътерфлаят изисква прилагането на много добра техника. Много плувци го намират за най-труден стил.

Делфинът е най-новият плувен стил при състезанията от около 1934 година.

Брус - стил в плуването

Бруст

Брустът е плувен стил, който се плува на гърди. Той е най-популярният стил за развлечение поради своята стабилност и възможността да се държи главата над водата през цялото време.

В повечето часове по плуване, начинаещите учат или бруста или кроула като първи стил.

При състезателното плуване обаче, той се смята за един от най-трудните стилове, който изисква сравнителна издръжливост спрямо другите стилове.